Aswan

Eeuwenoude handelspost

Aswan is een belangrijk centrum voor handel en toerisme in het zuiden van Egypte, aan de Nijl, vlakbij het Nassermeer. In Aswan wonen zo'n 275.000 mensen. De rol van Aswan als belangrijke handelspost gaat duizenden jaren terug. In het Oude Egypte heette de stad namelijk 'Swenet', dat 'handel' betekent.


Kaart Aswan Egypte


Vliegveld

Aswan beschikt over een vliegveld, Aswan International Airport, dat ook bekendstaat als Daraw Airport, met verbiningen met oa. Abu Simbel, Cairo en Luxor.


Vervoer

Aswan beschikt over een treinstation. Ook is het een belangrijke aanmeerplaats voor Nijlcruises. In de stad verplaats je je per bus, taxi of riksja.


Bezienwaardigheden

Bij Aswan ligt het eilandje Elephantine, ooit een belangrijk verdedigingswerk. Helaas is er weinig van over. Op het eiland staat nu een museum en een groot luxueus hotel.


Opmerkelijk

Aswan is de warmste en droogste stad van Egypte, en één van de droogste bewoonde plaatsen ter wereld. In de wintermaanden is het er overdag ca. 25°C, in de zomermaanden is de middagtemperatuur ca. 40°C. Het regent er zo weinig (een klein buitje eens in de vijf jaar) dat veel Nubische huizen niet eens over een dak beschikken.

Tips Aswan