Abu Simbel

Nubische monumenten aan het Nassermeer

Abu Simbel is een kleine stad in het uiterste zuiden van Egypte, aan de oever van het Nassermeer. Abu Simbel is vooral bekend vanwege de twee enorme tempels die onder het bewind van farao Ramses II uit de bergwand gehakt zijn en die bekend staat als de Nubische Monumenten. De tempels zijn in de jaren '60 van de vorige eeuw in zijn geheel verplaatst naar een hoger gelegen locatie tijdens de aanleg van het Nassermeer - een enorm stuwmeer.


Kaart Abu Simbel


Vliegveld

Abu Simbel beschikt over een kleine luchthaven, Abu Simbel Airport, met verbindingen met onder andere Aswan en Cairo. Het vliegveld is speciaal aangelegd voor het bezoeken van de tempels van Abu Simbel.


Vervoer

De meeste bezoekers bereiken Abu Simbel via de voorgenoemde luchthaven. De tempels van Abu Simbel zijn ook een populaire bestemming van Nijlcruises. Ook is het mogelijk om per (mini)bus vanuit Aswan naar Abu Simbel te reizen.


Bijzonder

Helemaal achterin de tempel van Ramses II staan vier beelden van goden. De tempel is zo gebouwd, dat drie van deze godenbeelden op 22 februari en op 22 oktober 's ochtends door de eerste zonnestralen verlicht worden door de zon. Eén beeld, het beeld van Ptah, God van de Duisternis, wordt niet verlicht.

Het Nassermeer is ook een populaire bestemming voor sportvissers. Er wordt vooral op Nijlbaars gevist. De Nijlbaars of Victoriabaars is een vis die een lengte kan bereiken van bijna twee meter en een gewicht van 200kg.

Tips Abu Simbel